Anderen helpen als ontwijkingsstrategie

Voor sommigen van ons is ‘anderen helpen’ een vorm van ontwijkingsstrategie om ons op een ander te richten. In plaats van op onszelf en onze emoties.

Waarom help je een ander?

Anderen helpen is vaak makkelijker dan onszelf helpen. Herken je dit? Voor de meesten van ons is het vervullend om een ander te helpen of te verzorgen. Het geeft ons een goed gevoel. En ja, het is ook vervullend. En het is terecht dat het een positieve ‘feedback loop’ is. En dat het ons goed doet voelen. Zeker ook over onszelf. Maar…

Het is wel zinnig om eens te onderzoeken wat je motivatie is als je iemand helpt (zeker wanneer de ander er niet expliciet om vraagt en het jouw initiatief was). Want…

Voor sommigen van ons is het een vorm van ontwijkingsstrategie om ons op een ander te richten. In plaats van op onszelf. Tja, je aandacht naar buiten keren is vaak makkelijker dan je aandacht naar binnen keren.

Jezelf ontlopen

En zo kan ‘anderen helpen’ soms ook een strategie zijn om onszelf te ontlopen. Om onze emoties uit de weg te gaan. Om (vaak onbewust) weg te kijken. In plaats van stil te staan bij onszelf. Te voelen wat er eigenlijk speelt. Aandacht te besteden aan ons eigen welzijn.

Tijd maken voor jezelf

Gisteren maakte ik bewust tijd en ruimte om mezelf te voelen. Te onderzoeken hoe het met me gaat. En even rust te nemen. Daarbij liet ik me ook helpen. Door een professionele masseur. Om goed in mijn lijf te zakken. Want alleen is dat soms vrij lastig.

Nieuwsgierig?

Ben jij benieuwd of coaching & therapie voor jou zou werken?

Wil je meer weten over hoe ik werk?

Lees meer over mijn achtergrond >>

of

Informatie over mijn werkwijze >>

Boek een gratis kennismakingsgesprek van 15-20 minuten!

Hi, my name is Marjolein

Hi, my name is Marjolein

I offer guidance around intimacy, sexuality, burnout prevention & recovery, tension & stress release. Tap into your inner wisdom!

You’re welcome for online or in-person sessions.