Over Marjolein

Welkom, mijn naam is Marjolein

Lichaamsgericht therapeut & Coach


Ik ben een gecertificeerde lichaamsgerichte therapeut en help mensen om hun relaties met zichzelf en anderen te verbeteren. Dat doe ik op de vlakken van intimiteit, seksualiteit, stress, trauma en burn-out.

De afgelopen 20 jaar heb ik ervaring opgedaan als journalist, interviewer, schrijver, communicatieadviseur, trainer en docent van intimiteitsworkshops. Al mijn kennis en ervaring komt nu tot zijn recht in de rol van therapeut en coach.

“Alles begint bij verlangen” is mijn motto.

Sinds ik weer helemaal voel waarnaar ik eigenlijk verlang, handel ik ernaar en is mijn leven een stuk mooier. Dat wens ik ook jou toe. 

Heel graag help ik jou om erachter te komen wat het is waarnaar je eigenlijk verlangt. Dat verlangen kan betrekking hebben op je werkende leven, op je liefdesrelatie(s), op je relatie met jezelf of je familie, op je toekomstvisie. Het gaat erom dat je ontdekt op welk gebied je jezelf beperkt en waardoor dat eigenlijk komt. Om vervolgens barrières uit de weg te helpen of drempels over te gaan. Met als doel een leven met meer geluk, liefde, plezier, vervulling of succes.

Mijn waarden: wat ik belangrijk vind


Om te werken aan je groei, is het onmisbaar om je open, eerlijk en soms ook kwetsbaar op te stellen. Ik begrijp dat je dat niet zomaar doet. Een gevoel van
vertrouwen en veiligheid is daarbij enorm belangrijk. Daarom zet ik me volledig in om een veilige ruimte te bieden voor jou, met alles wat je inbrengt. 

  • We bouwen vertrouwen op door elkaar rustig te leren kennen. De sessies draaien om jou, maar je mag me altijd persoonlijke vragen stellen als dat je helpt om je meer bij mij op je gemak te voelen.
  • We werken op jouw tempo. Ik zal je niet ‘pushen’. Tijdens de begeleiding zal ik geregeld suggesties doen of je uitnodigen tot een oefening. Jij beslist dan of je dat wel of niet wilt. Jouw wensen en grenzen zijn leidend.
  • Nieuwsgierigheid staat centraal. Alles wat omhoog komt, mag er zijn. We bekijken het en onderzoeken het. Zo neutraal mogelijk. Ik zal niet oordelen, maar onbevangen vragen stellen en goed luisteren naar wat jij denkt en voelt. 
  • Je bent welkom ongeacht je gender, geloofs- of levensovertuiging, je seksuele voorkeuren en je relatievorm. Ik vind het fijn om te werken met mensen van alle verschillende achtergronden. 

Mijn reis

 

Verbinding met andere mensen is waarop ik drijf. Mensen spreken, bevragen, beluisteren en willen begrijpen. Al op heel jonge leeftijd viel mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid anderen op. En na wat omwegen leidde het ertoe dat ik als freelance journalist ging werken. Vooral het interviewen, analyseren en connecties leggen vond ik boeiend. En natuurlijk alle materie en mensen waarmee ik in aanraking kwam. Mijn leergierigheid werd bevredigd. En omdat ik me verder wilde ontwikkelen, koos ik ervoor om als communicatieadviseur te gaan werken. Dat doe ik nog steeds. Ook daar staan connecties met mensen centraal.

In mijn privéleven verdiep ik me al lange tijd in allerlei vormen van intimiteit. Dat is heel breed: de menselijke behoefte aan een goed gesprek, aan waardering op de werkvloer, aan aanraking of aan een diepgaand gesprek vol empathie. Wij mensen kunnen niet zonder relaties en intimiteit. Daarnaast vind ik al sinds mijn tienerjaren seksualiteit erg fascinerend. Welke rol het kan spelen in de levens van mensen; wat mensen doen met hun seksuele energie; hoe hun voorkeuren zich ontwikkelen; hoe het zit met behoeftes en grenzen? Ik spreek erover met naasten, ik lees er boeken over en ik heb veel workshops bezocht. Zo leerde ik mezelf en anderen veel beter kennen. Het zorgt voor weer nieuwe connecties, voor plezier en een gevoel van vrijheid en kracht. 

Inmiddels geef ik al ruim 10 jaar workshops en privélessen aan koppels die hun intimiteit en seksualiteit willen verbreden en verdiepen. De diepgaande zelfkennis en bekrachtiging die mijn ontdekkingstocht me opleverde was zo waardevol, dat ik ook anderen wilde laten kennismaken met deze potentie. De ontwikkeling en groei die mensen doormaken tijdens de trajecten die ik begeleid, vormen voor mij een diepe drijfveer. Het geeft me vervulling. 

Ook als therapeut en coach ervaar ik veel vervulling. Het is prachtig om mensen te begeleiden en te zien hoe ze dieper contact maken met zichzelf. Om te zien dat hoe meer zij durven voelen waar hun verlangen ligt, hoe meer zij kiezen voor zichzelf en wat bij ze past. Dat werkt door in hun privéleven, in persoonlijke relaties, maar ook in hun werkende leven. Ik zie hoe ze nog beter in hun vel komen te zitten, toenemende interne balans ervaren en daardoor dan ook weer een diepere connectie kunnen aangaan met hun omgeving. Dat in mijn manier van begeleiden naast het hoofd (psyche en cognitie) ook het lijf (lichaamssensaties en emoties) centraal staat, blijkt erg behulpzaam. 

Mijn levensreis heeft ertoe geleid dat ik nu een gezonde interne balans ervaar en veel verbinding voel met de mensen om me heen. Maar daarvoor is heel wat nodig geweest. Ik durf wel te stellen dat ik een harde werker ben. Iemand die graag dingen goed doet, graag veel doet, en daaraan zelfwaarde ontleent. Dat is een patroon dat al op jonge leeftijd is ontstaan. Het heeft me veel opgeleverd. Absoluut. Maar het leidde er na twee decennia hard werken ook toe dat ik in een diepe burn-out belandde. Ik besloot niet op de oude voet door te gaan, maar om mijn patronen en overtuigingen te onderzoeken. Om mijn emoties en lichaamssignalen beter te beluisteren. Ik richtte mijn leven vervolgens opnieuw in en stel nu mijn prioriteiten anders. Er is veel veranderd. Vooral intern. Ik overdrijf niet als ik de term transformatie in de mond neem. Ik transformeerde. Op een diep niveau. En ik voel heel helder hoe mijn eigen reis en ervaring mij beter uitrusten om anderen te begeleiden tijdens hun reis.

 Mijn opleiding en ervaring

Mijn expertise

Intimiteit & seksualiteit

Onderzoek je wensen en grenzen, maak contact met je verlangens en verdiep je intieme relaties

Burn-out & overspanning

Help jezelf om overspanning te voorkomen, of krijg hulp bij herstel van je burn-out

Stress ontladen

Leer je fysieke spanning eenvoudig ontladen en (her)vind je ontspannen balans

Stagnatie doorbreken

Ontdek waarom je vastloopt, wat je eigenlijk echt wilt en neem weer de regie over je leven of je werk

Mijn interesses

 

In deze materie heb ik me verdiept vanuit persoonlijke interesse:

burn-out en herstel; leiderschap; de werking van het zenuwstelsel; co-regulatie en zelfregulatie; hoogsensitiviteit; verslaving; diverse vormen van lichaamswerk; stress en ontlading; lichaamswijsheid; meditatie; mindfulness; Iyengar yoga; (ontwikkelings)trauma; hechtingspatronen; interne familiesystemen (IFS); innerlijk kind werk; transactionele analyse; emotionele geletterdheid; schaduwwerk; van zelfafwijzing naar zelfacceptatie en zelfliefde; wensen, behoeftes en grenzen; authentieke seksuele expressie; alternatieve seksualiteit (zoals tantra en bdsm); diverse relatievormen (monogamie, polyamorie, open relatie); didactiek; groepsdynamiek; geweldloze communicatie en ondernemerschap.

Daarnaast ben ik dol op de natuur, op katten en op gezond lekker eten. O, en ik hou van humor!

Nieuwsgierig?

Wil je kijken of ik de geschikte persoon ben om je te begeleiden?

Ervaringen

Wat anderen zeggen over Marjolein

Wendy (35), Nederland

"Ik zou Marjolein omschrijven als: present, bewust, eerlijk, geduldig, inzichtgevend. Ik heb genoten van de sessies. Er was een heel uitnodigende sfeer. Ik had altijd het gevoel dat ik kon praten over wat me dwars zat, maar dat we het ook konden herleiden naar waar het vandaan kwam.

Het meest waardevolle voor mij was dat ze me zo helder spiegelde, ook in mijn gedrag en denken. Dat opende echt mijn ogen voor de dingen die ik altijd zeg, maar waarvan ik me niet bewust was. Dus ik kreeg veel bewustzijn tijdens onze sessies. En was in staat om op basis daarvan veranderingen in mijn leven aan te brengen.

Het combineren van online sessies met persoonlijke sessies werkte heel goed voor mij. Zo kon ik het in mijn drukke schema inpassen, aangezien ik een beetje ver van haar vandaan woon.

Ik wil Marjolein vooral bedanken dat ze rekening hield met mijn achtergrond, als zwarte vrouw uit een Afrikaans land. We hebben samen besproken waar ik vandaan kom en welke maatschappij mij heeft opgevoed. Dit was echt geweldig omdat ze kon begrijpen waar mijn trauma's vandaan komen. Dus namen we die kennis mee in onze sessies."

Willemijn (36), Nederland

"Marjolein heeft een zeer warme persoonlijkheid die een zeer veilige ruimte biedt. Bovendien gaf ze zeer nuttige feedback en oefeningen. Ik vond de sessies samen erg fijn!

Ze verbindt heel makkelijk de verbanden: uitspraken die ik doe met gevoelens die ik uit en andersom. Ze kan heel duidelijk de essentie doorgronden van wat ik probeer uit te leggen. Marjolein houdt de verhaallijn van elke sessie helder en helpt me om niet te veel van het onderwerp af te wijken. Dat helpt ook voor mij heel erg met focus en verheldering. Ik heb veel inzichten opgedaan tijdens onze sessies.

Wat ik fijn vond is dat we samen doelen stelden over waar we het tijdens de sessie wel (en niet) over zouden hebben. Ook waardevol was dat we elke sessie begonnen met een samenvatting van wat we eerder hadden besproken. Dit hield ons op koers en leidde tot resultaten."

Susan (59), United Kingdom

"Marjolein is respectvol, behulpzaam, geruststellend en ondersteunend. Ze is heel goed in staat om me veilig te laten voelen, zodat ik loskom uit mijn cognitieve toestand en meer in contact kom met mijn emoties en lichaamssensaties. Ik vind het tempo en de intonatie van haar stem heel rustgevend. En Marjolein's stijl van communiceren tijdens de sessie is absoluut goed, ze zet de juiste toon - kalm, bedachtzaam zonder al te 'therapeutisch' te zijn! We werken online, en het kan wat tijd kosten om emoties over te brengen via Zoom, maar het scherm bleek geen barrière.

Ik voel me gehoord door Marjolein. En soms ook uitgedaagd zonder enige defensieve reactie van mijn kant - wat meestal een onbewuste reactie van mij zou zijn. Ik heb ervaren dat ik vrij snel vertrouwen ervaarde. De sessies zijn erg nuttig, plezierig en bevredigend. Ik heb veel baat gehad bij de samenwerking met Marjolein en ik zou haar zeker aanbevelen aan anderen, want ze heeft een natuurlijke gave.”

Rob (58), Nederland

"Ik heb Marjolein ervaren als een coach die me echt waarnam, mijn hele hebben en houden zag en hier mee kon werken. Ik voelde me helemaal gezien en gehoord. Ze nam in de sessies op een heel prettige manier de regie in handen en zorgde ervoor dat mijn verhaal dat in mijn hoofd zat met mijn lijf en met mijn hart verteld kon worden. Dat was zeker zeker op momenten dat mijn emotie hoog zat en ik minder helder kon nadenken heel prettig.

Marjolein nodigde me uit om heel de coachingsruimte te gebruiken en om mijn lijf in beweging te zetten. Dat was voor mij fijn omdat mijn lijf veel beter en eerder weet wat er speelt dan mijn hoofd; kwam ik achter. Ik voelde haar betrokkenheid bij mijn verhaal. Ik merkte hoe haar vragen me steeds dieper inzicht gaven in wat er nu bij mij speelt. Ze gebruikt hiervoor verschillende werkvormen. Voor mij hielp het visualiseren van mijn gevoelens heel goed. Op deze manier kon ik daar beter contact mee maken. Niet alleen tijdens de sessies, maar ook erna. Ik kon er naar kijken en dat heeft mij enorm geholpen om mooie stappen te maken met mijn vraagstuk."

Caja (48), Nederland

“Marjolein is zeer opmerkzaam. Ze merkt veranderingen in mijn lichaamstaal en mijn spraak op en geeft feedback of grijpt in waar nodig, zodat ik meer bewust word van mezelf. Ik voel me veilig om mijn gevoelens te tonen, omdat ze me helpt te voorkomen dat ik overweldigd raak. Ze geeft me altijd ruim de tijd om te verwerken wat er gebeurt. En ze helpt me om in verbinding te blijven met mijn lichaam, in plaats van te verdwalen in gedachtes of analyse.

Ik leer nu hoe ik rustiger aan kan doen, mag vertragen, mijn emoties de ruimte kan geven, en alles wat opkomt op een geaarde manier kan verwerken. Ik hou van de suggesties en tools die Marjolein me geeft om te oefenen en om mijn denkproces voort te zetten tussen de sessies door. Dat is heel waardevol en behulpzaam. Het online format werkt verrassend goed.

Marjolein communiceert duidelijk, geeft structuur aan onze gesprekken, is empathisch, professioneel en zorgt ervoor dat ik me heel erg op mijn gemak voel. Ik voel me veilig in de ‘coachende handen’ van Marjolein. Ik voel dat alles dat alles dat al dan niet omhoog komt, welkom is.”

Lena (57), Denemarken

"Ik waardeer Marjoleins rustige aanpak, het voelt fijn en veilig. Ze is heel goed in het opmerken en observeren van wat belangrijk voor me is, en het feit dat ze gaandeweg terugkoppelt geeft me het gevoel dat ik zowel gezien als gehoord word.

De chemie tussen ons is erg prettig. Er heerst een ontspannen sfeer en het is heerlijk bevrijdend om ook samen te kunnen lachen. Marjolein is heel bedreven in het samenvatten en op koers houden van het gesprek. Dat is een geweldige balans. Ook haar vermogen om te visualiseren is een grote hulp voor me, omdat ik zo beelden vorm die me kunnen helpen belangrijke inzichten vast te houden. Ik voel me goed geholpen tijdens onze sessies."

Bob (36), Nederland

“Marjolein heeft tijdens onze sessies de ruimte gegeven en veiligheid gecreëerd. In onze gesprekken heb ik de mogelijkheid gekregen om op zoek te gaan naar oplossingen die dicht bij mij lagen, maar waar ik niet zonder Marjoleins aandachtige feedback niet bij was gekomen.

Daarbij heb ik fijne en nuttige oefeningen gekregen om niet alleen cognitief bezig te blijven, maar ook meer accent op de lichamelijke aspecten te leggen.”

Direct contact

+31 (0) 683 528 781

Utrecht, Nederland