Stress ontladen

Leer je fysieke spanning eenvoudig te ontladen en (her)vind je ontspannen balans

  • Merk je dat je vaak erg gespannen bent
  • Voel je soms dat je nek, schouders of andere lichaamsdelen stijf zijn? Heb je vaak hoofdpijn, rugpijn of buikpijn?
  • Heb je de indruk dat je onnodig veel spierspanning in je lijf hebt?
  • Wil je leren hoe je de spanning uit je lichaam kunt ontladen, met behulp van enkele eenvoudige fysieke oefeningen
  • Verlang je naar beter slapen, je minder opgejaagd voelen, een kalmer zenuwstelsel en meer interne balans?

Bij het ontladen van spanning kan ik je helpen.

Samen gaan we aan de slag met een methode om overbodige spanning uit je spieren te ontladen. We starten met een reeks eenvoudige fysieke oefeningen, waarna we je lichaam de ruimte te geven om los te laten wat je niet meer dient. We creëren een veilige ruimte, waarin jouw lijf de regie neemt. En we werken op een kalme manier, qua intensiteit helemaal afgestemd op jouw lichaam, jouw fitheid en eventuele beperkingen. 

Deze methode wijkt wat af van de andere vormen van coaching die ik aanbied. We gaan namelijk niet veel praten, maar vooral lichamelijk aan de slag. Ik begeleid je om je deze methode eigen te maken, zodat je er thuis zelf mee aan de slag kunt. Zodat je op elk gewenst moment je lijf en jezelf kunt helpen, en mij daarbij niet meer nodig hebt.

Scroll naar beneden voor uitgebreide uitleg over deze methode.

Alles is welkom!

Je kunt kiezen voor deze methode als je niet zo houdt van ‘praattherapie’ en dus liever met je lijf aan de slag gaat. Dan boek je niet eerst een intake, maar direct een sessie om samen fysiek te starten. Je kunt kiezen om dit vanuit je eigen huis te doen, door videobellen in te zetten. Of je bent welkom in mijn ruimte in Utrecht.

We kunnen ook heel goed de reguliere coaching die ik bied combineren met deze methode. We doen dan wel eerste een intakesessie, en maken samen een plan van hoe we de reeks sessies benutten. We spreken dan af hoe we de coachingsessies en de fysieke sessies afwisselen. Ook dit kan zowel online of in Utrecht plaatsvinden, dat is jouw keuze.

“Alles begint bij verlangen”,

is mijn overtuiging

Jij zou graag lekkerder in je lijf zitten. Minder pijn ervaren, beter slapen, je minder gejaagd en meer relaxed voelen. Om je lichaam een handje te helpen om stress los te laten, is deze methode enorm effectief. 

Zelf pas ik deze methode nu al jaren toe. Ik merk hoeveel goed het me doet. Op een steeds dieper niveau komt mijn hele lichaam en zenuwstelsel tot rust. Waardoor ik me kalmer en meer gegrond voel. Ik voel me steviger, slaap beter en zit echt veel lekkerder in mijn vel.

Hoe deze methode werkt

We hebben allemaal te maken met fysieke spanning. We bouwen die spierspanning op door diverse oorzaken. Het kan een gevolg zijn van een moeilijke fysieke of psychische ervaring, waarop ons lichaam zich zo goed mogelijk aan probeert te passen. Zie het als een beschermingsmechanisme. Meestal is zo’n aanpassing tijdelijk. Maar bij meer langdurige stress of angst, of na een traumatische gebeurtenis, creëert ons lichaam soms spanningspatronen die we niet eens meer opmerken, terwijl ze wel onze houding en gezondheid beïnvloeden. We hebben dan te maken met chronische spanning. En die kan onbewust een flinke invloed hebben op hoe we in ons vel zitten. 

Het is heel belangrijk om chronische spanningspatronen los te laten nadat de stressvolle gebeurtenis voorbij is. Zo kun je namelijk voorkomen dat je fysieke pijn opbouwt. Ons lichaam is uitgerust met een heel ingenieus zenuwstelsel dat na zo’n gebeurtenis die diepe spierspanning letterlijk los kan schudden. Dat helpt om je lichaam weer terug te laten keren in normale ontspannen toestand.

Dikke kans dat je nog nooit hebt gehoord van dit interne trillingsmechanisme, dat ieder van ons in zijn lijf heeft. Het klinkt je misschien bijna onwerkelijk in de oren. We hebben namelijk nogal een sterke neiging om alles mentaal te benaderen, en daarom hebben we onbewust aangeleerd om dit volkomen natuurlijke mechanisme te onderdrukken. We hebben dat niet eens in de gaten. Maar het gevolg is dat ons lichaam niet langer de mogelijkheid heeft om de spierspanning in het lichaam automatisch te verminderen. 

Om terug te keren naar de natuurlijke ontspannen toestand kunnen we nog steeds dit mechanisme van neurogene trilling inzetten. Je kunt het leren opwekken, met heel weinig inspanning, door middel van een reeks eenvoudige fysieke oefeningen. Vervolgens geef je je lichaam rust en mag het automatisch ontladen. Je spierspanning daalt dan. Je zenuwstelsel komt wat tot rust. En je voelt je helemaal wat meer ontspannen.

In feite is dit een zelfhulpmethode. Ik begeleid je bij deze methode, met als voornaamste doel je te leren om binnen je grenzen te blijven bij het ontladen. Gaat zo’n ontlading te snel, dan kan het namelijk juist voor meer interne onrust zorgen. Het is belangrijk dat het prettig blijft voelen. We zorgen samen dat je pijnvrij door de oefeningen heen gaat, en dat je lekker relaxed gaat ontladen en tot rust komt. En ten aller tijden kun je pauzeren of stoppen. Ook dat leer ik je. Als je na een aantal keren de vaardigheden onder de knie hebt, kun je zelf thuis verder. Je hebt dan het enorm wonderlijke zelfhelende vermogen van je lichaam geactiveerd. Geniet ervan!

Nieuwsgierig?

Wil je kijken of ik de geschikte persoon ben om je te begeleiden?

Ervaringen

Wat anderen zeggen over Marjolein

Wendy (35), Nederland

"Ik zou Marjolein omschrijven als: present, bewust, eerlijk, geduldig, inzichtgevend. Ik heb genoten van de sessies. Er was een heel uitnodigende sfeer. Ik had altijd het gevoel dat ik kon praten over wat me dwars zat, maar dat we het ook konden herleiden naar waar het vandaan kwam.

Het meest waardevolle voor mij was dat ze me zo helder spiegelde, ook in mijn gedrag en denken. Dat opende echt mijn ogen voor de dingen die ik altijd zeg, maar waarvan ik me niet bewust was. Dus ik kreeg veel bewustzijn tijdens onze sessies. En was in staat om op basis daarvan veranderingen in mijn leven aan te brengen.

Het combineren van online sessies met persoonlijke sessies werkte heel goed voor mij. Zo kon ik het in mijn drukke schema inpassen, aangezien ik een beetje ver van haar vandaan woon.

Ik wil Marjolein vooral bedanken dat ze rekening hield met mijn achtergrond, als zwarte vrouw uit een Afrikaans land. We hebben samen besproken waar ik vandaan kom en welke maatschappij mij heeft opgevoed. Dit was echt geweldig omdat ze kon begrijpen waar mijn trauma's vandaan komen. Dus namen we die kennis mee in onze sessies."

Willemijn (36), Nederland

"Marjolein heeft een zeer warme persoonlijkheid die een zeer veilige ruimte biedt. Bovendien gaf ze zeer nuttige feedback en oefeningen. Ik vond de sessies samen erg fijn!

Ze verbindt heel makkelijk de verbanden: uitspraken die ik doe met gevoelens die ik uit en andersom. Ze kan heel duidelijk de essentie doorgronden van wat ik probeer uit te leggen. Marjolein houdt de verhaallijn van elke sessie helder en helpt me om niet te veel van het onderwerp af te wijken. Dat helpt ook voor mij heel erg met focus en verheldering. Ik heb veel inzichten opgedaan tijdens onze sessies.

Wat ik fijn vond is dat we samen doelen stelden over waar we het tijdens de sessie wel (en niet) over zouden hebben. Ook waardevol was dat we elke sessie begonnen met een samenvatting van wat we eerder hadden besproken. Dit hield ons op koers en leidde tot resultaten."

Susan (59), United Kingdom

"Marjolein is respectvol, behulpzaam, geruststellend en ondersteunend. Ze is heel goed in staat om me veilig te laten voelen, zodat ik loskom uit mijn cognitieve toestand en meer in contact kom met mijn emoties en lichaamssensaties. Ik vind het tempo en de intonatie van haar stem heel rustgevend. En Marjolein's stijl van communiceren tijdens de sessie is absoluut goed, ze zet de juiste toon - kalm, bedachtzaam zonder al te 'therapeutisch' te zijn! We werken online, en het kan wat tijd kosten om emoties over te brengen via Zoom, maar het scherm bleek geen barrière.

Ik voel me gehoord door Marjolein. En soms ook uitgedaagd zonder enige defensieve reactie van mijn kant - wat meestal een onbewuste reactie van mij zou zijn. Ik heb ervaren dat ik vrij snel vertrouwen ervaarde. De sessies zijn erg nuttig, plezierig en bevredigend. Ik heb veel baat gehad bij de samenwerking met Marjolein en ik zou haar zeker aanbevelen aan anderen, want ze heeft een natuurlijke gave.”

Rob (58), Nederland

"Ik heb Marjolein ervaren als een coach die me echt waarnam, mijn hele hebben en houden zag en hier mee kon werken. Ik voelde me helemaal gezien en gehoord. Ze nam in de sessies op een heel prettige manier de regie in handen en zorgde ervoor dat mijn verhaal dat in mijn hoofd zat met mijn lijf en met mijn hart verteld kon worden. Dat was zeker zeker op momenten dat mijn emotie hoog zat en ik minder helder kon nadenken heel prettig.

Marjolein nodigde me uit om heel de coachingsruimte te gebruiken en om mijn lijf in beweging te zetten. Dat was voor mij fijn omdat mijn lijf veel beter en eerder weet wat er speelt dan mijn hoofd; kwam ik achter. Ik voelde haar betrokkenheid bij mijn verhaal. Ik merkte hoe haar vragen me steeds dieper inzicht gaven in wat er nu bij mij speelt. Ze gebruikt hiervoor verschillende werkvormen. Voor mij hielp het visualiseren van mijn gevoelens heel goed. Op deze manier kon ik daar beter contact mee maken. Niet alleen tijdens de sessies, maar ook erna. Ik kon er naar kijken en dat heeft mij enorm geholpen om mooie stappen te maken met mijn vraagstuk."

Caja (48), Nederland

“Marjolein is zeer opmerkzaam. Ze merkt veranderingen in mijn lichaamstaal en mijn spraak op en geeft feedback of grijpt in waar nodig, zodat ik meer bewust word van mezelf. Ik voel me veilig om mijn gevoelens te tonen, omdat ze me helpt te voorkomen dat ik overweldigd raak. Ze geeft me altijd ruim de tijd om te verwerken wat er gebeurt. En ze helpt me om in verbinding te blijven met mijn lichaam, in plaats van te verdwalen in gedachtes of analyse.

Ik leer nu hoe ik rustiger aan kan doen, mag vertragen, mijn emoties de ruimte kan geven, en alles wat opkomt op een geaarde manier kan verwerken. Ik hou van de suggesties en tools die Marjolein me geeft om te oefenen en om mijn denkproces voort te zetten tussen de sessies door. Dat is heel waardevol en behulpzaam. Het online format werkt verrassend goed.

Marjolein communiceert duidelijk, geeft structuur aan onze gesprekken, is empathisch, professioneel en zorgt ervoor dat ik me heel erg op mijn gemak voel. Ik voel me veilig in de ‘coachende handen’ van Marjolein. Ik voel dat alles dat alles dat al dan niet omhoog komt, welkom is.”

Lena (57), Denemarken

"Ik waardeer Marjoleins rustige aanpak, het voelt fijn en veilig. Ze is heel goed in het opmerken en observeren van wat belangrijk voor me is, en het feit dat ze gaandeweg terugkoppelt geeft me het gevoel dat ik zowel gezien als gehoord word.

De chemie tussen ons is erg prettig. Er heerst een ontspannen sfeer en het is heerlijk bevrijdend om ook samen te kunnen lachen. Marjolein is heel bedreven in het samenvatten en op koers houden van het gesprek. Dat is een geweldige balans. Ook haar vermogen om te visualiseren is een grote hulp voor me, omdat ik zo beelden vorm die me kunnen helpen belangrijke inzichten vast te houden. Ik voel me goed geholpen tijdens onze sessies."

Bob (36), Nederland

“Marjolein heeft tijdens onze sessies de ruimte gegeven en veiligheid gecreëerd. In onze gesprekken heb ik de mogelijkheid gekregen om op zoek te gaan naar oplossingen die dicht bij mij lagen, maar waar ik niet zonder Marjoleins aandachtige feedback niet bij was gekomen.

Daarbij heb ik fijne en nuttige oefeningen gekregen om niet alleen cognitief bezig te blijven, maar ook meer accent op de lichamelijke aspecten te leggen.”

Direct contact

+31 (0) 683 528 781

Spuistraat, Utrecht

ASN Bank NL76ASNB0932562450

KvK 82244375