Leer je zenuwstelsel kennen

Wil jij weten hoe kennis van je zenuwstelsel

bijdraagt aan prettig leven, werken en relateren?

Zowel je ons werkend leven als ons privéleven hebben we veel contact met anderen. Tijdens al die interacties kan kennis van zenuwstelsel en de polyvagaaltheorie ontzettend behulpzaam zijn.

Het leidt tot meer inzicht in je gedrag, je lijf en je automatische reacties (én dat van anderen). Je ontwikkelt meer kennis en bewustzijn. Daardoor heb je beter in de gaten hoe het met je gaat. En ontwikkel je vaardigheden om snel bij te sturen, waardoor je welzijn verbetert.

Al deze kennis is direct toepasbaar en leidt tot meer balans en een betere relatie met jezelf en de mensen om je heen.

Deze introductieworkshop door Marjolein vindt plaats op zondagmiddag 26 maart in Utrecht.

Je hebt geen voorkennis nodig.

Heb je die wel?
Dan kun je daarop voortbouwen, omdat we de theorie echt gaan vertalen naar de praktijk.

Aanrader!

Neem je partner, collega, broer, zus, vriend of vriendin of huisgenoot mee.

Je zult elkaar door de partneroefeningen beter gaan begrijpen. Dat verrijkt je relatie.

Koop met korting een
BRING A FRIEND ticket

De behoefte aan verbinding

Ieder van ons heeft behoefte aan verbinding met mensen om ons heen. Maar dat blijkt in de praktijk nog best uitdagend. Want…

 • …soms voel je je niet prettig of word je teleurgesteld, en wil je liefst gewoon weglopen.
 • …soms ben je zo geïrriteerd of gefrustreerd dat je het liefst even flink verbaal zou uithalen.
 • …en soms voel je je alleen en geïsoleerd, terwijl je eigenlijk verlangt naar connectie. 

Om open te kunnen staan voor sociaal contact is het noodzakelijk dat we ons veilig genoeg voelen. Maar hoe komen we tot dat gevoel van veiligheid, en dus tot verbinding?

Fight, flight, freeze

Je hebt vast wel eens gehoord van ‘vechten, vluchten, bevriezen’. Dat zijn automatische reacties die je (vaak onbewust) vertoont. Allemaal met het doel om je veilig te stellen. Het zijn in feite overlevingspatronen. En die zijn rete functioneel. 

 • Hoe werkt dat nou precies? Dat leg ik je uit in het theoretische deel van deze workshop.
 • Hoe werk ik zelf nou eigenlijk? Dat ga je ontdekken, door begeleide oefeningen.
 • En hoe werkt dat voor de ander? Dat ga je bespreken met andere deelnemers (neem dus vooral je partner, collega, broer, zus, vriend, vriendin of huisgenoot mee).

Dit is voor jou als…

… je graag meer vaardigheden wilt om op te merken hoe het eigenlijk met je gaat en wat je grenzen en behoeftes zijn.

…je verlangt naar meer skills om met compassie met jezelf om te gaan, en dus beter in balans te zijn (minder onrust of neerslachtigheid en meer perspectief).

…je graag in je relatie beter wilt opmerken hoe het met je de ander gaat, om daarmee op een constructieve manier te kunnen omgaan (zeker als je beide de polyvagaal taal spreekt).

…je op de werkvloer constructiever wilt omgaan met je collega’s tijdens jullie samenwerking.

…je als manager moeitelozer wilt leidinggeven, door meer inzicht in en begrip van het gedrag van anderen.

…je als zorgverlener goed in het oog wilt houden hoe het met jezelf gaat, terwijl je anderen bijstaat.

…je als coach wilt leren hoe je een stevig gegronde gesprekspartner kunt zijn, ook tijdens moeilijke gesprekken.

…je als therapeut een anker kunt zijn voor anderen om zich veilig genoeg te voelen, zodat ze durven ontwikkelen en bloeien.

…je als psycholoog je cliënten tools geven om signalen van het zenuwstelsel te herkennen, en hoe je daarmee beiden kunt omgaan.

…je van de polyvagaaltheorie hebt gehoord en nieuwsgierig bent wat je ervan kunt leren.

Wat gaan we doen?

 • Deze introductieworkshop is een combinatie van theorie en praktijk.
 • Je krijgt uitleg over de werking van het autonome zenuwstelsel, inclusief recente nieuwe inzichten (waaronder de polyvagaaltheorie).
 • Je gaat de werking van je eigen zenuwstelsel in beeld brengen door een ‘persoonlijke profielkaart’ in te vullen onder begeleiding van Marjolein. Deze geeft bruikbare inzichten voor zowel je privéleven als je werkend leven.
 • Je krijgt inzicht in je eigen patronen en die van anderen tijdens partneroefeningen.
 • We gaan ervaren hoe verbinden en verbreken van verbinding voelt, door wat speelse experimenten te doen samen.

Je krijgt praktische tools mee om jezelf te begeleiden na afloop van deze workshop. Deze zijn ook toepasbaar met anderen.

Praktische informatie

Zondag 26 maart

13:00-18:00

Locatie:

Ruimte voor aandacht

Singelsteeg 2, Utrecht

We werken in een groep van 6 tot 10 deelnemers.

Tickets

Early bird (eerste 5 deelnemers) € 79,-

Regulier ticket € 89,-

Zakelijk ticket € 139,-

BRING A FRIEND ticket € 69,-

De locatie:

Ruimte voor aandacht

Een warme, lichte en stille plek in het bruisende stadscentrum van Utrecht

Naast station en parkeergarage Utrecht Vaartsche Rijn (en dus super goed bereikbaar)

Met een ruim aanbod aan koffietentjes, winkels en restaurants in de buurt

Vlakbij park de Singel (mooie wandelroute)

Ervaringen van deelnemers

“Tijdens deze workshop kreeg ik veel nieuwe inzichten. We kregen in een dag een beknopte maar zeer heldere uitleg van de Polyvagaal theorie. En door de verschillende stadia direct voor mijzelf uit te werken werd ik mij eigenlijk direct van veel bewust. Ik merk dat de informatie in de weken erna steeds meer inzichten bracht. Ik krijg steeds helderder in welk stadium ik me bevind en wat mijn triggers zijn. 

Marjolein vertelt rustig, duidelijk en bevlogen en weet enthousiasme over te brengen.

Ik kan iedereen die meer begrip wil krijgen voor zijn/haar/hun eigen lijf en lichamelijke reactie (en daardoor ook die van anderen) de introductie bij Marjolein van harte aanbevelen.”

Geeske

Relatietherapeut

Heel interessant, voor een deel ook nieuwe informatie voor mij. Goed uitgelegd, niet te ingewikkeld. Het onderling delen van onze eigen ervaringen was prettig en verhelderend. Ik heb nieuwe inzichten opgedaan over mijn zenuwstelsel en dat van anderen, plus handvatten om dit toe te passen.

Ik raad iedereen aan om deel te nemen omdat het een hele prettige en veilige manier is om kennis te maken met je zenuwstelsel en hoe je daarmee om kan gaan.”

Eva

Psycholoog

“De workshop was erg nuttig en ook direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Heerlijk in het park zodat je lekker naar buiten kunt. Met begeleiding door Marjolein die rustig, helder en duidelijk is.

Ik zou deze workshop aanraden omdat je naast theorie vooral ook jezelf leert kennen. Je leert accepteren dat het normaal is (biologie is) dat als je zenuwstelsel  geprikkeld is. En dat je als je niet in een veilige situatie bent, ook al weet je dat zelf niet altijd direct, je niet goed kunt connecten. Eigenlijk heel logisch en dat is heerlijk om te weten en mee te gaan oefenen.

Ik ging met mijn partner en het was erg leuk om na afloop daar te blijven eten in het Landhuis.”

Ingrid

Manager

Ik vond de workshop erg interessant en leerzaam. ‘Mooi’ om te zien dat we allemaal op een bepaalde manier ‘worstelen’ met dingen. En bijzonder om te zien dat ik niet de enige ben die “hard” kan reageren als ze in de vechtmodus schiet.

Het onderwerp was nieuw voor mij, en toch was er veel herkenbaar, waardoor het ook wel weer bekend voorkwam.

Marjoleins begeleiding, tempo en de vorm van de workshop was prima. Ze is open, deelt ook voorbeelden van zichzelf en dat geeft vertrouwen. “

Esther

Onderzoeksmedewerker

Super interessante inhoud! Ik heb er veel van opgestoken en vond het ook fijn dat er zoveel afwisseling was qua luisteren, praten, uitwisselen en oefeningen uitproberen. Er was fijne begeleiding, lekker met wat humor, een prettig tempo en op een heerlijke locatie.”

Lenny

Zelfstandig ondernemer

Fijn! Leerzaam! Zelfs terwijl ik een deel van de stof al kende. Ik besef me nu hoe belangrijk en zelfs noodzakelijk het is om mijn behoeftes te erkennen en uit te spreken. 

Marjolein is gepassioneerd over het zenuwstelsel en de werking ervan. Vanuit kennis en eigen ervaring kan ze de theorie overbrengen én hele waardevolle tools delen. 

De hoeveelheid aan informatie vond ik wel veel en daarom super fijn dat we het allemaal in een boekje mee kregen. Verder: juist dat er allerlei verschillende werkvormen aan bod kwamen, vond ik waardevol.

En wat een toplocatie in het park met heerlijk biologisch eten. Dat voegt ook echt iets toe.”

Josseke

Docent

Wie is Marjolein?

Marjolein Marchal is gecertificeerd lichaamsgericht therapeut, coach en trainer. Ze begeleidt cliënten naar een leven met meer balans, vervulling en levensgeluk. Haar expertise ligt op het vlak van verbinden, relaties, belichaming, intimiteit en seksualiteit. In haar werk zet ze haar kennis van trauma, spanning ontladen en het zenuwstelsel voortdurend in. Op gebied van het zenuwstelsel (de polyvagaaltheorie) heeft ze zich laten opleiden door Deb Dana en haar team, Amerikaanse specialisten op dit gebied. Ze merkt dat dit enorm bijdraagt aan de kwaliteit die ze levert als therapeut en coach.

Marjolein werkt vanuit haar praktijk in Utrecht en geeft trainingen op locatie.

Direct contact

+31 (0) 683 528 781

Spuistraat, Utrecht

ASN Bank NL76ASNB0932562450

KvK 82244375