Leer je zenuwstelsel kennen

Wil jij weten hoe kennis van je zenuwstelsel
bijdraagt aan prettig leven, werken en relateren?

Zowel je ons werkend leven als ons privéleven hebben we veel contact met anderen. Tijdens al die interacties kan kennis van zenuwstelsel en de polyvagaaltheorie ontzettend behulpzaam zijn.

Het leidt tot meer inzicht in je gedrag, je lijf en je automatische reacties (én dat van anderen). Je ontwikkelt meer kennis en bewustzijn. Daardoor heb je beter in de gaten hoe het met je gaat. En ontwikkel je vaardigheden om snel bij te sturen, waardoor je welzijn verbetert.

Al deze kennis is direct toepasbaar en leidt tot meer balans en een betere relatie met jezelf en de mensen om je heen.

Workshop
‘Leer je zenuwstelsel kennen’

Deze introductieworkshop door Marjolein vindt plaats op zaterdagmiddag 27 augustus in Utrecht.

De volgende editie is zondagmiddag 9 oktober.

Je hebt geen voorkennis nodig.

Heb je die wel? Dan kun je daarop voortbouwen, omdat we de theorie echt gaan vertalen naar de praktijk.

Aanrader!

Neem je partner, collega, broer, zus, vriend of vriendin of huisgenoot mee.

Je zult elkaar door de partneroefeningen beter gaan begrijpen. Dat verrijkt je relatie.

 

De behoefte aan verbinding

Ieder van ons heeft behoefte aan verbinding met mensen om ons heen. Maar dat blijkt in de praktijk nog best uitdagend. Want…

 • …soms voel je je niet prettig of word je teleurgesteld, en wil je liefst gewoon weglopen.
 • …soms ben je zo geïrriteerd of gefrustreerd dat je het liefst even flink verbaal zou uithalen.
 • …en soms voel je je alleen en geïsoleerd, terwijl je eigenlijk verlangt naar connectie. 

Om open te kunnen staan voor sociaal contact is het noodzakelijk dat we ons veilig genoeg voelen. Maar hoe komen we tot dat gevoel van veiligheid, en dus tot verbinding?

Fight, flight, freeze

Je hebt vast wel eens gehoord van ‘vechten, vluchten, bevriezen’. Dat zijn automatische reacties die je (vaak onbewust) vertoont. Allemaal met het doel om je veilig te stellen. Het zijn in feite overlevingspatronen. En die zijn rete functioneel. 

 • Hoe werkt dat nou precies? Dat leg ik je uit in het theoretische deel van deze workshop.
 • Hoe werk ik zelf nou eigenlijk? Dat ga je ontdekken, door begeleide oefeningen.
 • En hoe werkt dat voor de ander? Dat ga je bespreken met andere deelnemers (neem dus vooral je partner, collega, broer, zus, vriend, vriendin of huisgenoot mee).

Dit is voor jou als…

… je meer vaardigheden wilt om op te merken hoe het eigenlijk met je gaat en wat je behoeftes en grenzen zijn.

…je verlangt naar meer skills om met compassie met jezelf om te gaan, en dus beter in balans te zijn (minder onrust of neerslachtigheid en meer perspectief).

…je in je relatie nóg beter wilt opmerken hoe het met je de ander gaat, om daarmee op een constructieve manier te kunnen omgaan (zeker als je beide de polyvagaal taal spreekt).

…je als coach wilt leren hoe je een stevig gegronde gesprekspartner kunt zijn, ook tijdens moeilijke gesprekken.

…je als therapeut een anker kunt zijn voor anderen om zich veilig genoeg te voelen, zodat ze durven ontwikkelen en bloeien.

…je als psycholoog je cliënten tools geven om signalen van het zenuwstelsel te herkennen, en hoe je daarmee beiden kunt omgaan.

Wat gaan we doen?

 • Deze introductieworkshop is een combinatie van theorie en praktijk.
 • Je krijgt uitleg over de werking van het autonome zenuwstelsel, inclusief recente nieuwe inzichten (waaronder de polyvagaaltheorie).
 • Je gaat de werking van je eigen zenuwstelsel in beeld brengen door een ‘persoonlijke profielkaart’ in te vullen onder begeleiding van Marjolein. Deze geeft bruikbare inzichten voor zowel je privéleven als je werkend leven.
 • Je krijgt inzicht in je eigen patronen en die van anderen tijdens partneroefeningen.
 • We gaan ervaren hoe verbinden en verbreken van verbinding voelt, door wat speelse experimenten te doen samen.
 • Je krijgt praktische tools mee om jezelf te begeleiden na afloop van deze workshop. Deze zijn ook toepasbaar met anderen.

   

 • Je krijgt informatie over het 8-weken traject ‘Sluit vriendschap met je zenuwstelsel’, dat Marjolein in oktober en november 2022 verzorgt. Dat is een combinatie van zelfstudie (online video’s en hand-outs), elke week een praktische thuisoefening, een groepsbijeenkomst in Utrecht met alle deelnemers samen en persoonlijke 1:1 sessies met Marjolein.

Praktische informatie

Zaterdag 27 augustus
of zondag 9 oktober

12:00-17:00

Landhuis in de stad

Park Oog in Al 1, Utrecht

We werken in een groep van 6 tot 12 deelnemers.

Tickets

VROEGBOEKKORTING t/m 14 augustus

Regulier ticket (privé, gemiddeld inkomen) € 89,- voor € 79,-

Support ticket (privé, ruimer inkomen) € 99,- voor € 89,-

Zakelijk ticket € 149,- voor € 139,-

Landhuis in de stad

Een rustiek landhuis middenin Park Oog in Al.

De workshop is in zaal Parkzicht.

Tip: ga hier naderhand heerlijk eten.

Wie is Marjolein?

Marjolein Marchal is gecertificeerd lichaamsgericht therapeut, coach en trainer. Ze begeleidt cliënten naar een leven met meer balans, vervulling en levensgeluk. Haar expertise ligt op het vlak van verbinden, relaties, belichaming, intimiteit en seksualiteit. In haar werk zet ze haar kennis van trauma, spanning ontladen en het zenuwstelsel voortdurend in. Op gebied van het zenuwstelsel (de polyvagaaltheorie) heeft ze zich laten opleiden door Deb Dana en haar team, Amerikaanse specialisten op dit gebied. Ze merkt dat dit enorm bijdraagt aan de kwaliteit die ze levert als therapeut en coach.

Marjolein werkt vanuit haar praktijk in Utrecht en geeft trainingen op locatie.

Ervaringen

Wat anderen zeggen over Marjolein

Susan (59), United Kingdom

"Marjolein is respectvol, behulpzaam, geruststellend en ondersteunend. Ze is heel goed in staat om me veilig te laten voelen, zodat ik loskom uit mijn cognitieve toestand en meer in contact kom met mijn emoties en lichaamssensaties. Ik vind het tempo en de intonatie van haar stem heel rustgevend. En Marjolein's stijl van communiceren tijdens de sessie is absoluut goed, ze zet de juiste toon - kalm, bedachtzaam zonder al te 'therapeutisch' te zijn! We werken online, en het kan wat tijd kosten om emoties over te brengen via Zoom, maar het scherm bleek geen barrière.

Ik voel me gehoord door Marjolein. En soms ook uitgedaagd zonder enige defensieve reactie van mijn kant - wat meestal een onbewuste reactie van mij zou zijn. Ik heb ervaren dat ik vrij snel vertrouwen ervaarde. De sessies zijn erg nuttig, plezierig en bevredigend. Ik heb veel baat gehad bij de samenwerking met Marjolein en ik zou haar zeker aanbevelen aan anderen, want ze heeft een natuurlijke gave.”

Rob (58), Nederland

"Ik heb Marjolein ervaren als een coach die me echt waarnam, mijn hele hebben en houden zag en hier mee kon werken. Ik voelde me helemaal gezien en gehoord. Ze nam in de sessies op een heel prettige manier de regie in handen en zorgde ervoor dat mijn verhaal dat in mijn hoofd zat met mijn lijf en met mijn hart verteld kon worden. Dat was zeker zeker op momenten dat mijn emotie hoog zat en ik minder helder kon nadenken heel prettig.

Marjolein nodigde me uit om heel de coachingsruimte te gebruiken en om mijn lijf in beweging te zetten. Dat was voor mij fijn omdat mijn lijf veel beter en eerder weet wat er speelt dan mijn hoofd; kwam ik achter. Ik voelde haar betrokkenheid bij mijn verhaal. Ik merkte hoe haar vragen me steeds dieper inzicht gaven in wat er nu bij mij speelt. Ze gebruikt hiervoor verschillende werkvormen. Voor mij hielp het visualiseren van mijn gevoelens heel goed. Op deze manier kon ik daar beter contact mee maken. Niet alleen tijdens de sessies, maar ook erna. Ik kon er naar kijken en dat heeft mij enorm geholpen om mooie stappen te maken met mijn vraagstuk."

Caja (48), Nederland

“Marjolein is zeer opmerkzaam. Ze merkt veranderingen in mijn lichaamstaal en mijn spraak op en geeft feedback of grijpt in waar nodig, zodat ik meer bewust word van mezelf. Ik voel me veilig om mijn gevoelens te tonen, omdat ze me helpt te voorkomen dat ik overweldigd raak. Ze geeft me altijd ruim de tijd om te verwerken wat er gebeurt. En ze helpt me om in verbinding te blijven met mijn lichaam, in plaats van te verdwalen in gedachtes of analyse.

Ik leer nu hoe ik rustiger aan kan doen, mag vertragen, mijn emoties de ruimte kan geven, en alles wat opkomt op een geaarde manier kan verwerken. Ik hou van de suggesties en tools die Marjolein me geeft om te oefenen en om mijn denkproces voort te zetten tussen de sessies door. Dat is heel waardevol en behulpzaam. Het online format werkt verrassend goed.

Marjolein communiceert duidelijk, geeft structuur aan onze gesprekken, is empathisch, professioneel en zorgt ervoor dat ik me heel erg op mijn gemak voel. Ik voel me veilig in de ‘coachende handen’ van Marjolein. Ik voel dat alles dat alles dat al dan niet omhoog komt, welkom is.”

Lena (57), Denemarken

"Ik waardeer Marjoleins rustige aanpak, het voelt fijn en veilig. Ze is heel goed in het opmerken en observeren van wat belangrijk voor me is, en het feit dat ze gaandeweg terugkoppelt geeft me het gevoel dat ik zowel gezien als gehoord word.

De chemie tussen ons is erg prettig. Er heerst een ontspannen sfeer en het is heerlijk bevrijdend om ook samen te kunnen lachen. Marjolein is heel bedreven in het samenvatten en op koers houden van het gesprek. Dat is een geweldige balans. Ook haar vermogen om te visualiseren is een grote hulp voor me, omdat ik zo beelden vorm die me kunnen helpen belangrijke inzichten vast te houden. Ik voel me goed geholpen tijdens onze sessies."

Bob (36), Nederland

“Marjolein heeft tijdens onze sessies de ruimte gegeven en veiligheid gecreëerd. In onze gesprekken heb ik de mogelijkheid gekregen om op zoek te gaan naar oplossingen die dicht bij mij lagen, maar waar ik niet zonder Marjoleins aandachtige feedback niet bij was gekomen.

Daarbij heb ik fijne en nuttige oefeningen gekregen om niet alleen cognitief bezig te blijven, maar ook meer accent op de lichamelijke aspecten te leggen.”

Direct contact

+31 (0) 683 528 781

Spuistraat, Utrecht

ASN Bank NL76ASNB0932562450

KvK 82244375