De 4 stappen van consent
Wat is consent?
De eenvoudigste versie is het idee van toestemming, 'het maken van een mondeling contract'. Als in: jij geeft een aantal grenzen aan, ik ga er mondeling mee akkoord deze niet te schenden. En in theorie kan dit goed werken. In de praktijk is het echter veel complexer.
Een bredere kijk op consent
Onderschat niet het belang van non-verbale signalen van 'leuk' of 'niet leuk'. Veel mensen voelen zich niet op hun gemak als ze alleen op een verbaal contract kunnen vertrouwen. Zij gebruiken graag hun 'buikgevoel', lezen lichaamstaal en checken dan verbaal of veranderen preventief hun gedrag. Een combinatie van voelen en verbaal zijn is volgens mij ideale afstemming.
Wat heb je nodig om CONSENSUELE intieme interacties te hebben?
Als je rijke relationele interacties wil ervaren, moet je verder gaan dan verbale toestemming. Je hebt het nodig om keuze te ervaren en je moet je op je gemak voelen bij het gebruiken van je stem.
In 4 stappen naar consent
Stap 1
Allereerst zul je moeten oefenen om in te voelen wat je wel en niet wilt. Om afgestemd te zijn op jezelf. Voelen wat je wel en niet leuk vindt. Jouw ‘Gatver’ en jouw ‘Lekker’. En nee, dat is geen statisch iets. Je kunt niet één keer per jaar bij jezelf te rade gaan en concluderen wat je behoeften en grenzen zijn. Dat fluctueert onherroepelijk. Per moment. Per omstandigheid. Per persoon in je gezelschap.
Stap 2
Dus is het nodig om voortdurend te voelen in jouw lichaam: jouw lichaamssensaties geven je signalen en informatie. In elk moment moet je aanwezig blijven. In het moment voelen wat goed of zelfs heerlijk voelt. Voelen waar je verlangen ligt, waar je nieuwsgierig naar bent, waar je meer van wilt. En ook voelen wat ‘Meh’ voelt, waar je vanaf wil, wat niet goed voelt op dit moment. Dus ja... dit vergt voortdurende oefening.
Stap 3
Dan pas komen we aan bij het punt waarop je uiting moeten geven aan jouw ‘ja’, ‘nee’ en ‘misschien’. Het oefenen om stem te geven aan jouw wensen, behoeften, verlangens, grenzen. Om je niet in te houden, maar openlijk uit te drukken hoe je je voelt. Waar je meer van wilt. Wat je minder wilt. En daarin dan ook nog eens zo concreet mogelijk te zijn. Dus echt uitgesproken.
Stap 4
Ten slotte is er het spannende punt: wordt je expressie verwelkomd door de mensen met wie je intiem bent? Daar is partnerkeuze dus een belangrijke zet. Jouw partner moet leren dankbaar te zijn voor het feit dat je jouw verlangen en twijfel, je 'ja' en je 'nee' uitspreekt. Die persoon dient in te zien dat jouw expressie een waar geschenk van kwetsbaarheid en openheid is. Waarachtigheid.
Dit alles leidt tot KWALITEITS INTERACTIES en prachtige relaties. Waar onze verlangens en grenzen een plaats hebben.
Weet je wat mijn verlangen is?
Dat meer mensen leren over voortdurende geïnformeerde enthousiaste afstemming. In het Engels: ongoing informed enthusiastic consent. Het gaat erom regelmatig in te checken (bij jezelf en jouw partner), je enthousiast en veilig te voelen in een interactie en echt te genieten van de verbintenis.
Als je meer wilt weten over voortdurende geïnformeerde enthousiaste toestemming, neem dan gerust contact met op. Ik heb ruime kennis en ervaring op dit gebied en begeleid je graag bij je verdere verkenningen rondom dit onderwerp.