Jaloezie is geen afgunst maar angst

Wie wil nou jaloers zijn? Niemand. We ontkennen het of schamen ons ervoor. Maar het is vrij normaal. Zeker in open relaties en polyamorie. Leer hoe je emoties kunt zien als richtingaanwijzers.


Lees ook het artikel ‘Verschillende soorten jaloezie’.

Het grote obstakel bij open relaties

Meer en meer koppels zijn nieuwsgierig naar vormen van open relateren. Ze overwegen om hun monogame relatiestructuur te veranderen. Ze overwegen een open relatie, waarin je ook anderen intiem of seksueel kunt ontmoeten. Of neigen naar polyamorie, waarbij je meerdere liefdesrelaties inclusief seks kun aangaan. Voor de meeste mensen geldt: zij vrezen het grote monster: jaloezie.

Jaloezie leren begrijpen

Als je er niet lang over nadenkt, kun je jaloezie aanzien voor afgunst of bezitterigheid. Dit is iets te kort door de bocht. Want onder jaloezie zijn andere emoties present. Het is goed om te ontdekken welke emoties present zijn, om zo een aanpak te bedenken hoe ermee om te gaan. Voor zowel jezelf als je partner(s).

Jaloezie is eigenlijk angst

Als je er langer bij stilstaat, zul je ontdekken dat jaloezie samenhangt met angst. Al is dat gevoel van bang zijn vaak vermengd met andere emoties. Zoals verdriet, eenzaamheid, machteloosheid, boosheid, irritatie, pijn, et cetera.

Emoties staan niet op zichzelf

De emoties rond jaloezie staan niet op zichzelf. Ze gaan al snel een eigen leven leiden. Heel kort is er een bepaald gevoel (een emotie) en razendsnel volgt daarop een interpretatie van dat gevoel. Dat doe je onbewust. Wat er gebeurt? Je maakt er direct een ‘verhaal’ bij. Zoals: ‘ik ben niet leuk genoeg’, ‘wat is zij toch egocentrisch’ of ‘zo direct verliest hij onze relatie uit het oog’. Het is dus van vitaal belang om te begrijpen welke emoties samenhangen met de verhalen die in je opkomen. En om vervolgens te achterhalen welke behoefte er eigenlijk ten grondslag ligt aan die emoties.

Emoties als richtingaanwijzers

Merk je bij jezelf een ‘verhaal’ op? Zo’n idee dat heel spontaan ontstaat als je onbewust getriggerd bent? Dan is de relationele kunst om je niet te laten meeslepen met dat verhaal, maar om stil te staan bij wat je eigenlijk voelt. Welke emoties bevinden zich onder het oppervlak? Ben je eigenlijk onzeker, bang, schaam je je, ben je boos? Deze emoties kun je zien als richtingaanwijzers.

De behoefte onder de oppervlakte

Voel je je boos of geïrriteerd? Dan is de kans groot dat je daaronder eigenlijk verdrietig bent. Omdat een grens van jou is overschreden of omdat een behoefte van jou niet is vervuld. Neem dan de tijd om te achterhalen om welke grens of behoefte dit eigenlijk gaat. Praat met vrienden, schrijf in je dagboek of zoek professionele begeleiding om je behoeftes helder te krijgen.

Behoeftes en grenzen uiten als sleutel

Pas wanneer je zelf goed kunt voelen wat je eigenlijk nodig hebt, kun je anderen vertellen wat je van hen wilt. Zij kunnen naar je luisteren. Samen kunnen jullie een plan maken om jullie beider behoeftes te proberen te vervullen. En jullie beider grenzen te respecteren en láten respecteren. Vaak is professionele begeleiding bij het voeren van zo’n gesprek enorm behulpzaam. Zelf begeleid ik veel stellen om hun emoties en behoeftes te onderzoeken, en vervolgens een echt constructief gesprek te voeren. Want relateren is een kunst, met communicatie als onmisbare kunde.

Leestip

Lees ook het artikel ‘Verschillende soorten jaloezie’ >>


Even kennismaken?

Ben je benieuwd of Marjolein een goede match is om jou te begeleiden?

Je kunt vrijblijvend en zonder kosten 15 minuten (video)bellen!


Vorige
Vorige

Verschillende soorten jaloezie

Volgende
Volgende

Hoe jouw primaire reacties een rol spelen in therapie