Verschillende soorten jaloezie
Zoals ik al schreef in het artikel ‘Jaloezie is geen afgunst maar angst’: je wil natuurlijk niet jaloers zijn, want dat is een lelijke emotie. Daar wil je wegblijven. Maar je kunt emoties zien als richtingaanwijzers. Heb je dat artikel nog niet gelezen? Doe dat dan eerst, en lees daarna hieronder verder.
Jaloezie is eigenlijk angst
Als je er langer bij stilstaat, zul je ontdekken dat jaloezie samenhangt met angst. Al is dat gevoel van bang zijn vaak vermengd met andere emoties. Zoals verdriet, eenzaamheid, machteloosheid, boosheid, irritatie, pijn, et cetera.
Vrezen voor de toekomst
Eigenlijk kunnen we jaloezie zien als een gevoel dat wijst naar iets dat we vrezen. We denken vooruit in de tijd, en vrezen iets te verliezen, pijn te krijgen, controle te verliezen. De gemene deler is altijd: het gaat niet over het ‘nu’. De vrees gaat over iets in de toekomst. Het gaat over mogelijke dreiging of gevaar. Dit is ook het kenmerk van alle vormen van jaloezie.
Verschillende soorten jaloezie
Laten we eens uiteenzetten welke soorten jaloezie er te onderscheiden zijn. Dit lijstje is niet volledig, maar geeft je wel een indruk van hoe complex de lading van jaloezie eigenlijk is. Want het gaat over angst.
Angst voor verlating
“Wat als zij op me uitgekeken raakt, wanneer ze een andere leuke partner vindt? Blijft ze dan wel bij mij?”
Angst voor schaarste
“Leuk dat hij een andere partner heeft, maar blijft er nog wel genoeg tijd, energie en aandacht over voor mij en onze relatie dan?”
Angst voor verlies van controle
“Als zij zonder mij op pad gaat, wat heb ik dan nog te zeggen over mijn positie in jouw leven?”
Angst voor het onbekende of verandering
“Maar als we beiden andere mensen gaan zien, wat gebeurt er dan met onze relatie?”
Angst voor competitie of minderwaardigheid
“Zal hen me nog wel leuk vinden als hen een superleuke partner vindt?”
Angst voor uitsluiting
“Maar als hij met anderen op pad gaat, ben ik dan niet meer welkom?”
Angst voor afgunst
“Maar als zij heel snel een andere partner vindt en ik niet, kan ik daar dan wel mee omgaan?”
De onderliggende emotie en behoefte achterhalen
Pas wanneer je zelf begrijpt waarover jouw angst gaat, en ook welke emoties eronder liggen, kun je ermee gaan werken. Belangrijk is om dan te gaan onderzoeken welke behoeftes en grenzen je eigenlijk ervaart. Zodra je die duidelijk hebt, kun je die bespreken met je partner. En samen een plan maken om jullie beider behoeftes te proberen te vervullen. En jullie beider grenzen te respecteren en láten respecteren. Wees eerlijk en vriendelijk naar elkaar. En realistisch over waar je wel en niet aan toe bent.
Leestip
Lees ook het artikel ‘Jaloezie is geen afgunst maar angst’ >>